13 черв. 2016 р.

Експерт розповів, як ЖЕКи будуть "обдирати" українців

Будь-яке комунальне підприємство України може подати в суд на боржника з оплати послуг ЖКГ. За борг в понад 14,5 тис. гривень у українців можуть забрати майно.

Про це розповів голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко.

"Сума заборгованості за комунальні послуги, яка перевищує 14500 грн (10 мінімальних зарплат), дає право будь-якому комунальному підприємству подати позов для арешту рухомого та нерухомого майна з його наступним вилученням і продажем", - пояснив він.

Кучеренко зазначив, що позов до суду подається і розглядається індивідуально по кожному боржнику, оскільки існують об'єктивні причини несплати за житлово-комунальні послуги.

Український Закон дозволяє ЖЕКам вибивати борги з громадян за спрощеною процедурою. Так було не завжди. Раніше ЖЕКи могли заявити про борг громадянина до суду, лише подавши позов, який суд міг розглядати роками. Але з 2010-го року законотворець дав можливість ЖЕКам стягувати борги шляхом отримання так званого "судового наказу". Якщо коротко, судовий наказ — це рішення, яке суддя приймає одноосібно за спрощеною процедурою судового розгляду на підставі заяви, зокрема, ЖЕКу/ОСББ та без участі громадянина-відповідача.

Накладення арешту на майно застосовується, як спосіб забезпечення цивільного позову (ст.152 ЦПК). Умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню, у разі невиконання їх у добровільному порядку визначені Законом України "Про виконавче провадження". Арешт майна здійснюється державними виконавцями.

Немає коментарів:

Дописати коментар