15 трав. 2007 р.

Альянс заради кондомініумів

Міністерство ЖКГ та Спілка власників житла України підписали угоду про спільні дії щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

Учора міністр житлово-комунального господарства Олександр Попов заявив, що за 3 роки майже в усіх багатоквартирних будинках буде створено об'єднання співвласників цього житла, або, як їх ще називають, кондомініуми. Наразі їх менше, ніж 10%. Щоб прискорити процес поширення таких товариств на житлово-комунальний "ареал", учора Міністерство ЖКГ та всеукраїнське громадське об'єднання "Спілка власників житла України" підписали угоду про співпрацю. Сторони зобов'язалися підтримувати дії уряду щодо реформування житлово-комунальної системи, розробити механізм стимулювання новостворених об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), підготувати законодавчу базу для передачі у їхню власність прибудинкових територій.
 
Голова Спілки власників житла, народний депутат України Олексій Кучеренко вважає, що реформування ЖКГ неможливе без альянсу уряду і власників житла. “Підписання угоди про співпрацю між Міністерством і нашою спілкою може стати ключовою ланкою, якої бракувало в ланцюгу загальнодержавного реформування ЖКГ,— зазначив він.— Доки не буде створено прошарку ефективного власника житла, який відстоюватиме свої права на всіх рівнях, ніколи не з’явиться й зацікавленості населення в нашій реформі”. На переконання пана Кучеренка, базовим елементом у цьому процесі повинні стати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Як свідчить практика, зокрема в Києві, ОСББ виявилися найефективнішими господарями своїх багатоповерхівок. Там найменше боргів за житлово-комунальні послуги, тому в під’їздах зазвичай чисто, справно працюють ліфти, впорядкована прибудинкова територія. На жаль, таких кондомініумів у країні небагато — менше 10% від загальної кількості житлових будинків, а їх в Україні понад 10 млн. У столиці цей показник ще нижчий. Щоправда, міністр ЖКГ Олександр Попов переконаний: ситуація різко зміниться, і за 3 роки відбудеться суцільна ОСББізація житлового фонду. На думку урядовця, для новостворених об’єднань співвласників багатоквартирних будинків запровадять фінансові стимули. Які саме, пан Попов не сказав. “Назвати суму, яку буде виділено для створення ОСББ, поки що не можу, але хочу запевнити, що такі об’єднання ми обов’язково підтримаємо,— заінтригував міністр, додавши, що невдовзі зазнає змін система державного фінансування реконструкції і ремонту житлового фонду. Бюджетну підтримку надаватимуть передусім ОСББ.
 
До слова, Олексій Кучеренко не поділяє оптимізму свого колеги-підписанта щодо такого прориву по лінії створення ОСББ, проте загалом погоджується з тим, що укладання двосторонньої угоди суттєво вплине на темпи реформування житлово-комунальної галузі. Адже, як зазначається в документі, Спілка власників житла зобов’язується підтримувати дії уряду щодо реалізації програми реформування ЖКГ. Своєю чергою профільне Міністерство контролюватиме, щоб кошти на ОСББ виділялися і надходили за призначенням без найменшої затримки. Обидві сторони домовилися також про підготовку пропозицій до законодавчого рішення про передачу у власність ОСББ або ж в оренду на 49 років прибудинкових територій. Олександр Попов і Олексій Кучеренко впевнені, що ефективний власник з’явиться тоді, коли він нарешті розпоряджатиметься й відповідатиме за неї.

Володимир ЯНІШЕВСЬКИЙ “Хрещатик”


Немає коментарів:

Дописати коментар