21 бер. 2013 р.

20-21 березня 2013 р. СВЖУ провела в Києві всеукраїнську конференцію на тему: «Реформування ЖКГ: від кращих практик до спільних дій».


В роботі конференції взяли участь близько 100 представників громадськості з усіх регіонів України, народні депутати, науковці, експерти, представники Мінрегіону, адміністрації Президента, Асоціації міст України, Міжнародного фонду «Відродження», засобів масової інформації. Організатором конференції виступила Спілка власників житла України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Упродовж останнього часу органи державної влади України неодноразово заявляли про наміри щодо початку реформування житлово-комунального господарства. Як засвідчила практика, провести успішні реформи можливо лише за умови активного залучення до цих процесів громадськості. Починаючи з 2007 року Міжнародний фонду «Відродження» у різних регіонах України надав фінансову підтримку більш ніж 70 проектам, які забезпечували реальну участь громадськості у реформуванні ЖКГ. Як наслідок, громадськістю був накопичений чималий унікальний досвід. Саме для аналізу, узагальнення і поширення цього досвіду зібралися учасники конференції. 

Проте на конференції обговорювалися не лише здобутки громадських організацій. Учасники з великою зацікавленістю вислухали виступи і відповіді на запитання Євгена Бистрицького – виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження», Олександри Кужель - Голови Комітету Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, Яни Бугрімової – заступника керівника Комітету економічних реформ при Адміністрації Президента у сфері розвитку ЖКГ України, Віталія Шаповаленка – директора департаменту житлової політики Мінрегіону, Юрія Манцевича – д.е.н., завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, Олексія Кучеренка – голови Спілки власників житла України, Ірини Запатріної, д.е.н., президента Інституту соціально-економічних стратегій.

У багатьох виступах зазначалося, що найбільш важливими напрямами, в яких має брати участь громадськість або впливати на них, є удосконалення законодавчого та нормативного забезпечення житлово-комунальної сфери, моніторинг державних і місцевих політик у сфері ЖКГ, розвиток організацій співвласників житла, громадський контроль за якістю житлово-комунальних послуг, проведення адвокаційних кампаній.

Також обговорювалися практика та проблематика застосування інструментів громадського моніторингу, нові форми співпраці «житлово-комунальних» організацій громадянського суспільства і подальші кроки щодо розвитку механізмів їх взаємодії для налагодження дієвого громадського контролю за просуванням реформи ЖКГ та забезпечення участі громадян в процесі формування та реалізації державної житлової політики. 

Обговорення напрацювань громадськості і виступів запрошених фахівців перетворилося на цікаву дискусію, під час якої були визначені і обговорені системні проблеми, а також висловлена низка конкретних пропозицій, спрямованих на посилення впливу громадськості на процес реформування.

Під час обговорень та підведення підсумків конференції висловлювалося чимало пропозицій з різних питань, тому була обрана редакційна група, яка найближчим часом має підсумувати всі пропозиції, узгодити формулювання і підготувати заключні документи. Редакційна група також візьме участь у підготовці та виданні брошури із кращими практиками громадськості в сфері ЖКГ та напрацьованими в рамках конференції рекомендаціями.

Конференція надала представникам громадськості чудову можливість познайомитися і налагодити зв'язки зі своїми колегами з усієї України. Отже, конференція стала унікальним комунікаційним майданчиком, де учасники обмінювалися досвідом і методами роботи, розповідали про проблеми і досягнення своїх громадських організацій, обговорювали перспективи співпраці та узгоджували спільні дії. 

Учасники висловили сподівання, що проведення подібних конференцій щорічно, стане доброю традицією для організацій громадянського суспільства, а також стимулом для законодавців, представників влади та науковців не лише прислухатись до думки громадськості, але й почути один одного.


Немає коментарів:

Дописати коментар