27 трав. 2015 р.

Споживачів без лічильників можуть уже через півроку "відрізати" від газу: поради, що робити


Після тотального здорожчання комунальних тарифів українці почали економити, утеплювати оселі та встановлювати лічильники. Лише газ для населення подорожчав у п'ять із половиною разів. А от чи дійсно лічильник дозволить економити кошти і чи варто поспішати встановлювати його за власний рахунок? 

У користі лічильника вже переконалася киянка Галина. В її оселі він установлений ще з 1998 року. За газ жінка платить по факту – лише стільки, скільки використала. Якби ж лічильника не було, то Галині довелося б платити за встановленою нормою – 6 кубів на кожного, хто прописаний в квартирі. "У мене в квартирі прописані чотири особи. Нині ж я живу сама. Без лічильника я мала б платити по 42 гривні за кожного прописаного. Тобто майже 170 гривень. Сама ж я, за лічильником, витрачаю два кубометри газу. Тож плачу трохи більше 14 гривень", – пояснює киянка.
 
За інформацією "Нафтогазу", сьогодні в Україні лише кожна четверта квартира оснащена лічильником. Встановити його можна двома способами. Перший – за власний кошт. А це – близько 3,5 тис. грн. Щоправда окуповуватися такий лічильник буде від 10 до 15 років. Другий варіант – безкоштовний. Пишете заяву в газову службу й чекаєте черги. А от вона може тягнутися не один рік. 


Але установити в квартирі лічильник просто необхідно, впевнений екс-міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко. В іншому випадку з наступного року вас можуть відрізати від газопостачання. "Якщо на 1 січня 2016 року у вас не буде лічильника, то газова компанія буде мати підстави з вами розірвати угоду і не постачати – "відрізати" вас від газу. Але ви мусите обов'язково написати письмову заяву. Хай вони прийдуть до вас і чітко узгодять час, за який вони встановлять цей лічильник", – говорить Кучеренко.
 
Отже, аби встановити лічильник, необхідні копії та оригінали наступних документів:

– паспорту та ідентифікаційного коду;
– права власності на квартиру;
– технічного паспорту;
– паспорту на лічильник газу;
– сертифікату на гнучкий шланг.
 
Також треба написати заяву в газовій службі й чітко дізнатися дату підключення лічильника. 


Немає коментарів:

Дописати коментар