8 груд. 2011 р.

Правовий статус ОСББ може суттєво змінитись


Проблематика законодавчого регулювання діяльності ОСББ стала предметом для прес-конференції, яка відбулась 7 грудня в інформаційній агенції «Укрінформ».


Проблематика законодавчого регулювання діяльності ОСББ, та можливі редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» (реєстраційний номер 8474)» стали предметом для прес-конференції, яка відбулась 7 грудня в інформаційній агенції «Укрінформ».

В заході взяли участь Олексій Кучеренко - міністр з питань житлово-комунального господарства 2007-2009рр., голова Спілки власників житла України; Віктор Матчук – член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики; Юлія Сабатюк - голова ОСББ «Лучани» у м.Луцьк; Сергій Варич - голова ініціативної групи зі створення ОСББ у м.Черкаси.

Учасники прес-конференції зазначили свою стурбованість ситуацією, що сталося із виконанням задач визначених в Національному плані дій і в Програмі реформування і розвитку житлово-комунального господарства відносно розробки і прийняття законів та підзаконних актів в сфері ЖКГ.

Вони зауважили, що чи не єдиний прийнятий за останні роки Верховною Радою закон, який має відношення до сфери житлово-комунального господарства, був скандально-відомий «Закон про балкони та лоджії».


Разом з тим, вже 5 років поспіль ведуться розмови про скоре прийняття нового Житлового Кодексу, на якому, насправді, вже поставлений хрест. Лише після неодноразових заяв СВЖУ профільний комітет Верховної Ради вперше за 2 роки знайшов час розглянути проект ключового для долі житлового фонду закону «Про енергоефективність будівель». Понад 4 роки Верховна Рада безрезультатно розглядає різні версії нового базового Закону «Про ОСББ», в той час як існуючий Закон не забезпечує ефективних умов діяльності ОСББ, через що ОССБ в багатьох випадках створюються формально і існують лише на папері. Також можна згадати про відсутн! ість цілої низки законів що мають забезпечити ефективну роботу Нацкомісії з регулювання комунальних послуг.

Сьогодні на засіданні профільного комітету Верховної Ради буде розглядатись до другого читання Проект Закону № 8474, втім існує загроза, що його зміст буде знову вихолощений лобістами певних організацій – такі підозри навіює його кулуарна підготовка.

Олексій Кучеренко, голова Спілки власників житла України зауважив: «Прийнявши навіть ідеальний базовий Закон «Про ОСББ», проблеми ОСББ вирішити неможливо. Не можна рухатись вперед без вирішення безлічі проблем, які сьогодні стали стіною на шляху створення і функціонування ОСББ. Це і взаємини з монополістами, з податківцями, з іншими інституціями. Частину цих проблем можна вирішити досить швидко на рівні Прем’єр-міністра, але б! агато з них носять системний характер і пов’язані з чисельними протиріччями в застарілій і недостатній законодавчій базі. Колишній міністр ЖКГ України переконаний, що треба негайно приступити до розплітання всього цього клубка протиріч, адже без серйозних концептуальних законодавчих змін, виправлення помилок і втілення нових напрацювань - збудувати збалансовану систему функціонування ОСББ буде просто неможливо. Це ілюзія, що політична воля замінить собою закони та їхнє виконання».

Сергій Варич, голова ініціативної групи по створенню ОСББ поділився досвідом м. Черкаси, де існує міська програма, завдяки якій ОСББ можуть отримати кошти на капітальний ремонт свого будинку на умовах співфінансування у розмірі 50% - адже це є великим стимулом для того, аби мешканці об’єднувалися в ОСББ – а значить у будинках з’являлася організована громада, яка піклується про якість житлово-комунальних послуг. Однак, а етапі створення ОСББ в нашому будинку ми зіткнулися з проблемою кворуму на установчих зборах.

Про необхідно врегулювати питання самостійного забезпечення об'єднаннями своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виконавцями житлово-комунальних послуг зазначила Юлія Сабатюк, голова ОСББ «Лучани». «Усунути норми і терміни, які не узгоджуються зі статусом ОСББ як неприбуткової організації, зокрема, замінити термін «господарська діяльність» ОСББ на термін «господарче забезпечення діяльності не господарюючих суб’єктів», виключити норми щодо обов'язкового визначення в статуті ОСББ порядку та умов укладення договорів між об'єднанням та кожним співвласником» - є за думкою Юлії важливим компонентом для налагодження більш ефективної роботи ОСББ.

Максим Волосевич, журналіст, політолог.

Немає коментарів:

Дописати коментар